Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ τάξης  του Δημοτικού Σχολείου Μονεμβασίας,  συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, επισκέφθηκαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μολάων  την Πέμπτη,  18 Ιανουαρίου. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους τις Βιβλιοθήκης και ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Αρχικά παίξαμε παντομίμα, όπου με τη σειρά κάθε παιδί επέλεγε ένα βιβλίο, από τον τίτλο του οποίου περιέγραφε μια λέξη στα υπόλοιπα. Τα παιδιά με παιγνιώδη τρόπο ήρθαν σε επαφή με αρκετά παιδικά βιβλία. Στον υπόλοιπο χρόνο γεύτηκαν λίγο από τον μοναδικό κόσμο των βιβλίων, μέσω της ανάγνωσης μίας σελίδας από κάποια προτεινόμενα βιβλία ή από βιβλία της αρεσκείας τους. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να γεμίζει ο χώρος της Βιβλιοθήκης με παιδικές παρουσίες!

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η πολυδαίδαλη ιστορία της γραφής από την εκπαιδευτικό Ιωάννα Μαρτσούκου. Με τη χρήση ψηφιακών μέσων ακολουθήσαμε το ταξίδι του πρωτόγονου άνθρωπου  που ζωγράφιζε  σκηνές κυνηγιού στα σπήλαια ενώ χιλιάδες χρόνια μετά κατάφερε να επινοήσει τη χάραξη των πρώτων εικονογραφημένων γραμμάτων σε νωπό πηλό.  Βαδίσαμε νοερά από την Μεσοποταμία στην Μινωική Κρήτη και την Αίγυπτο και μιλήσαμε για τον πάπυρο, την περγαμηνή, το Δίσκο της Φαιστού και τη Γραμμική γραφή Α’.  Ύστερα μαζί με τους Άραβες που έμαθαν την παραγωγή χαρτιού από Κινέζους αιχμαλώτους περάσαμε στην Ισπανία , την Ιταλία, το Βυζάντιο. Είδαμε μοναχούς να αντιγράφουν χειρόγραφα στα μοναστήρια και τους ρακοσυλλέκτες να συγκεντρώνουν κουρέλια για τους χαρτόμυλους . Είδαμε το πρώτο τυπωμένο κείμενο στα 1900 π.Χ. , την πρώτη εκτύπωση σε χάρτινο ρολό τον 9ο μ.Χ. στην Κίνα και  την εναλλακτική εκτυπώσεων με σφραγίδες γραμμάτων στην Κορέα. Το πρόγραμμα συμπλήρωσαν οι δραστηριότητες “πάζλ γραφής” και “αινίγματα βιβλιοθήκης”.

Επίσκεψη μαθητών της Δ΄ τάξης του ΔΣ Μονεμβασίας