Δημόσια Ρουμάνειος Βιβλιοθήκη Μολάων

Κανονισμός Λειτουργίας

Η Δημόσια Ρουμάνειος Βιβλιοθήκη Μολάων ιδρύθηκε το έτος 1955 από τον Γεώργιο Ι. Ρουμάνη (1904−1960). Ο ιδρυτής είχε καταγωγή από τους Μολάους και ανέπτυξε αξιόλογη δράση ως δικηγόρος, λογοτέχνης και βουλευτής Λακωνίας. Το όραμά του για τη Βιβλιοθήκη ήταν να καταστεί σπουδαίο πνευματικό και μορφωτικό κέντρο των Μολάων αλλά και ολόκληρης της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς.

1. Αποστολή της Βιβλιοθήκης

Αποστολή της Δημόσιας Ρουμανείου Βιβλιοθήκης Μολάων είναι η συγκέντρωση, οργάνωση και απόδοση στο κοινό των γραπτών επιτευγμάτων της επιστήμης και του πολιτισμού, που συνδέονται με την Ελλάδα αλλά και το Εξωτερικό. Το υλικό της Συλλογής της είναι προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο, κατά τρόπο ισότιμο και με γνώμονα την ελευθερία της γνώσης, της πληροφόρησης και της έρευνας.

Αναπτύσσει δραστηριότητες σχετικές με το σκοπό της, με στόχο την ενίσχυση της πολιτιστικής και πνευματικής ζωής της περιοχής.

Λειτουργεί ως επαρχιακό βιβλιογραφικό και πληροφοριακό κέντρο της νοτιοανατολικής Λακωνίας και είναι αποδέκτης της υποχρεωτικής, σύμφωνα με το νόμο, κατάθεσης υλικού.

Συντάσσει και εκδίδει έντυπο ή άλλης μορφής υλικό που ανήκει στη Συλλογή της.

2. Υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης

Ανάγνωση και μελέτη του έντυπου και ψηφιακού υλικού, όπως βιβλία, περιοδικά, δελτιοκατάλογοι, βιβλιογραφίες, λημματικοί κατάλογοι, βάσεις δεδομένων, βιντεοταινίες και ψηφιακοί δίσκοι (CD−DVD)

Δανεισμός έντυπου και ψηφιακού υλικού

Φωτοτύπηση έντυπου υλικού

Λειτουργία Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης

3. Δικαίωμα δανεισμού

Δικαίωμα δανεισμού του έντυπου και ψηφιακού υλικού της Βιβλιοθήκης μπορούν να ασκήσουν όλοι οι ενήλικες, οι ανήλικοι με την έγκριση και ευθύνη των γονέων τους, καθώς και οι μαθητές που συνοδεύονται από τους εκπαιδευτικούς τους.

Για το δανεισμό υλικού εκδίδεται από τη Βιβλιοθήκη Καρτέλα Δανεισμού, η οποία περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία του δανειζόμενου χρήστη (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση και τηλέφωνο), καθώς επίσης τίτλο και αριθμό του υλικού, την κατάσταση διατήρησής του και την ημερομηνία δανεισμού.

O μέγιστος αριθμός δανειζόμενου υλικού ορίζεται στο ποσοτικό μέγεθος των τριών εντύπων ή ψηφιακών δίσκων.

Το χρονικό διάστημα του δανειζόμενου υλικού ορίζεται σε 30 ημέρες για τα βιβλία και σε 10 ημέρες για τα περιοδικά, τις βιντεοταινίες και τους ψηφιακούς δίσκους (CD−DVD).

Σε περίπτωση καθυστέρησης στην επιστροφή του δανεισθέντος υλικού ειδοποιείται έγκαιρα ο χρήστης. Η μη τήρηση του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος δανεισμού συνεπάγεται την αναστολή του δικαιώματος αυτού.

Ο δανειζόμενος χρήστης υποχρεούται να φροντίζει για τη σωστή χρήση του βιβλιακού και ψηφιακού υλικού και τη διατήρηση του σε καλή κατάσταση, χωρίς επεμβάσεις και φθορές.

Σε περίπτωση φθοράς ή απώλειας του υλικού, ο δανειζόμενος χρήστης υποχρεούται να το αντικαταστήσει ή να καταβάλει το αντίστοιχο χρηματικό αντίτιμο.

4. Δικαίωμα φωτοτύπησης

Στη Βιβλιοθήκη λειτουργεί φωτοτυπικό μηχάνημα για την εξυπηρέτηση των χρηστών. Η φωτοτύπηση γίνεται από αρμόδιο υπάλληλο και οι ενδιαφερόμενοι χρήστες υποχρεούνται για κάθε μονάδα φωτοαντιγράφου στην καταβολή χρηματικού αντιτίμου, το οποίο καθορίζεται ετησίως από το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης.

Για την προστασία των συλλογών δεν επιτρέπεται η φωτοτύπηση:

– των βιβλίων που εκδόθηκαν πριν το 1920

– των τόμων με καλλιτεχνική βιβλιοδεσία – των τόμων διαστάσεων μεγαλύτερων από 45Χ33 εκ. (ανοιχτού τόμου) – των πολυσέλιδων τόμων (πάνω από 500 σελίδες) – των τόμων με χαρτόδετη ή με χαλασμένη βιβλιοδεσία ή χωρίς εξώφυλλο – των τόμων με οξειδωμένο (κιτρινισμένο) χαρτί.

Η φωτοτύπηση γίνεται σύμφωνα με τον νόμο ν. 2121/1993 περί “ πνευματικής ιδιοκτησίας” των δημιουργών. Ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται η φωτοτύπηση των βιβλίων που αναφέρουν ρητά ότι απαγορεύεται η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή τους.

Για τα βιβλία που ισχύει το δικαίωμα “πνευματικής ιδιοκτησίας” επιτρέπεται η φωτοτύπηση του 1/10 του συνόλου των σελίδων των εκδόσεων.

Επιτρέπεται η φωτοτύπηση όλου του βιβλίου, σε περίπτωση που πρόκειται για εκδόσεις του ΟΕΔΒ, για δημόσιους λόγους, προσφωνήσεις, κηρύγματα, δικανικές αγορεύσεις ή άλλα συναφή έργα που παρουσιάστηκαν δημόσια.

Στην περίπτωση που κάποιο έντυπο δεν διατίθεται για φωτοτυπίες, ο αναγνώστης λαμβάνει άδεια για φωτογράφηση ή μικροφωτογράφηση.

5. Δικαίωμα εισόδου και χρήσης του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης

Δικαίωμα εισόδου και χρήσης του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας.

Οι γονείς ή κηδεμόνες των ανήλικων από 12 έως 18 ετών είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την πρόσβαση τους στο διαδίκτυο.

Οι χρήστες οφείλουν κατά την είσοδο να συμπληρώνουν τα προσωπικά στοιχεία τους στο Βιβλίο Κίνησης του Κέντρου Πληροφόρησης. Σε περίπτωση αυξημένης προσέλευσης τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας, προκειμένου να εξασφαλίζεται η εξυπηρέτηση των εισερχομένων χρηστών και η ομαλή λειτουργία της Βιβλιοθήκης.

Η χρήση Η/Υ επιτρέπεται αποκλειστικά από έναν χρήστη.

Η μέγιστη χρονική διάρκεια χρήσης Η/Υ ορίζεται σε τρεις ώρες ημερησίως. Σε περίπτωση αυξημένης προσέλευσης, το ανώτατο χρονικό όριο χρήσης Η/Υ δεν μπορεί να ξεπερνά τη μια ώρα.

Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης αρχείων στον Η/Υ, τα οποία οφείλουν να διαγράφουν ή να αντιγράφουν μετά το πέρας της εργασίας τους. Επίσης, επιτρέπεται ο τεμαχισμός και η συμπίεση αρχείων, αλλά μόνο με τη χρήση του λογισμικού συμπίεσης του λειτουργικού συστήματος.

Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης με την καταβολή του αντίστοιχου χρηματικού αντιτίμου, το οποίο καθορίζεται ετησίως από το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης. Η εκτύπωση επιτρέπεται μόνο ύστερα από συνεννόηση με τον αρμόδιο υπάλληλο της Βιβλιοθήκης.

Η Βιβλιοθήκη μπορεί να παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια στους χρήστες των Η/Υ εφόσον αυτή ζητηθεί.

Η αντιγραφή προγράμματος λογισμικού, του οποίου οι χρήστες δεν κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα, είναι παράνομη και απαγορεύεται αυστηρά.

Δεν επιτρέπεται η χρήση των Η/Υ για την προβολή και αποθήκευση άσεμνου οπτικού ή άλλου υλικού, η συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια και γενικά η χρήση τουδιαδικτύου για άλλους σκοπούς πλην αυτών που ανταποκρίνονται στην αποστολή της Βιβλιοθήκης.

Η επέμβαση στον μηχανολογικό εξοπλισμό/λογισμικό του Κέντρου Πληροφόρησης απαγορεύεται αυστηρά.

Η Βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα αναζήτησης αποζημίωσης για τυχόν καταστροφές και βλάβες που γίνονται σκόπιμα ή από αμέλεια.

Η παραβατική συμπεριφορά και η μη συμμόρφωση των χρηστών με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Βιβλιοθήκης συνεπάγεται την αναστολή του δικαιώματος χρήσης των Η/Υ.

Η Βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα δέσμευσης των Η/Υ για δραστηριότητες που συνδέονται με την αποστολή της.

6. Υποχρεώσεις χρηστών

Το κάπνισμα, η δυνατή συνομιλία, η χρήση κινητών τηλεφώνων, η βρώση και η πόση απαγορεύονται σε όλους τους χώρους της Βιβλιοθήκης.

Οι χρήστες δεν επιτρέπεται να φέρουν σακίδιο κατά την είσοδό τους στα βιβλιοστάσια.

Οι χρήστες οφείλουν να μεταχειρίζονται προσεκτικά το υλικό της Βιβλιοθήκης και να φροντίζουν για την καλή διατήρησή του. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν οποιοδήποτε πρόβλημα ή φθορά στο υλικό παρακαλούνται να το αναφέρουν στον αρμόδιο υπάλληλο της Βιβλιοθήκης. Ειδικά για τα βιβλία, αν διαπιστώσουν ότι είναι άκοπα, θα πρέπει να απευθυνθούν στο προσωπικό της Βιβλιοθήκης.

β) Η Βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα να αλλάζει και να τροποποιεί τον κανονισμό στην κατεύθυνση πάντοτε της εξασφάλισης της σωστής λειτουργίας της και της καλύτερης εξυπηρέτησης των χρηστών. Οι όποιες αλλαγές εγκρίνονται από το Ε.Σ. της Βιβλιοθήκης και γίνονται άμεσα γνωστές σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ο παρών κανονισμός εγκρίθηκε από την Εφορεία (Δ.Σ.) της Βιβλιοθήκης με την υπ’αρ.35/Πρ.9/2009. Η Βιβλιοθήκη διατηρεί το δικαίωμα να αλλάζει και να τροποποιεί τον κανονισμό στην κατεύθυνση πάντα της εξασφάλισης της σωστής λειτουργίας του κτηρίου και της καλύτερης εξυπηρέτησης της τοπικής κοινωνίας. Οι όποιες αλλαγές εγκρίνονται πάντα από το Δ.Σ. της Βιβλιοθήκης και γίνονται άμεσα γνωστές σε όλους τους ενδιαφερόμενους

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Επίσης

Κανονισμός Λειτουργίας Δημοσίων Βιβλιοθηκών. Υπουργική Απόφαση 83064/ΙΖ/2003 – ΦΕΚ 1173/Β/20-8-2003 – Βιβλιοθήκες (e-nomothesia.gr)

Νομοθεσία Βιβλιοθηκών Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και Δημόσιες Βιβλιοθήκες Νόμος 3149/2003 (ΦΕΚ 141/Α/10-06-2003)

Ρύθμιση θεμάτων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και λοιπών Δημοσίων Βιβλιοθηκών ( Νόμος 4452/2017) Κεφάλαιο Β΄