Η υφαντική και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας (από το εργαστήριο υφαντικής τέχνης).

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας εντάχθηκε στις 16/12/2019 «η υφαντική τέχνη για τη δημιουργία κιλιμιών στον όρθιο αργαλειό στο Γεράκι Λακωνίας» ως τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία. Στο Γεράκι Λακωνίας λειτουργεί πειραματική δομή διδασκαλίας της υφαντικής τέχνης. Εκφράζει ένα όραμα ανθρώπων που αναγνωρίζοντας την αξία της τέχνης αυτής, επιθυμούν τη διάσωσή της και το πέρασμά της στις νέες γενιές, ενώ αποτυπώνει την εκπλήρωση ενός χρέους προς τις γενιές που πέρασαν, κυρίως τις γυναίκες του Γερακίου, οι οποίες ύφαιναν στον ορθό αργαλειό, δημιουργώντας καλλιτεχνήματα, από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα».

Από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “γνωρίζω την υφαντική τέχνη”

Εργαζόμενες στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μολάων παρακολουθούν μαθήματα υφαντικής στην πειραματική δομή υφαντικής τέχνης Γερακίου και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Γνωριμία με την υφαντική τέχνη” που διοργανώνεται από τη Βιβλιοθήκη μας συνδέεται με την υφαντική τέχνη για τη δημιουργία κιλιμιών στον όρθιο αργαλειό.

Η βασική ιδέα της εκπαίδευσης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι να προσφέρει ευκαιρίες συμμετοχής σε εμπειρίες για την απόκτηση νέων ιδεών και δεξιοτήτων. Ερχόμενοι σε άμεση επαφή με την πολιτιστική κληρονομιά ή αναλύοντάς την, οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν γνώσεις, διανοητικές δεξιότητες κι ένα ευρύτερο φάσμα ικανοτήτων σε θέματα όπως η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς ή η κοινωνική ευημερία.

Υπεύθυνη προγράμματος: Ιωάννα Μαρτσούκου, Οικονομολόγος, ΠΕ80

Η υφαντική και η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας