Αν και η ανάγνωση είναι μια μοναχική διαδικασία, όσο υπάρχουν βιβλία, υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να συζητούν για αυτά.

Θέμα: η Μικρασιατική καταστροφή μέσα από τη Λογοτεχνία

Είναι κοινή παραδοχή ότι το πέρασμα του χρόνου επουλώνει όχι μόνο τις σωματικές αλλά και τις ψυχικές πληγές και αμβλύνει τον πόνο. Παράλληλα, όμως, ο χρόνος από συμπαραστάτης γίνεται και αντίπαλος γιατί συσκοτίζει όσα συνέβησαν. Η μνήμη μόνο μπορεί να διατηρήσει ζωντανά τα πρόσωπα, τους τόπους, τα γεγονότα.
Η εκστρατεία στη Μικρά Ασία, η Καταστροφή και η προσπάθεια των προσφύγων να επιβιώσουν στην Ελλάδα, αποτέλεσαν από πολύ νωρίς θέμα μιας πολύ μεγάλης σειράς δημοσιευμάτων, δημοσιογραφικών, ιστορικών, και λογοτεχνικών. Ένας από τους βασικούς λόγους γραφής αυτών των κειμένων ήταν η διατήρηση στη μνήμη των θριάμβων αλλά και των τραγικών επεισοδίων και η διάδοση της σημασίας τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στις συναντήσεις μας διαβάζουμε λογοτεχνικά κείμενα που φωτίζουν τη σκοτεινή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας, απεικονίζουν τη ζωή των ανθρώπων της ανατολικής πλευράς του Αιγαίου πριν την καταστροφή, την πυρπόληση της Σμύρνης, τους διωγμούς των Ποντίων , τον αγώνα και την αγωνία για την επιβίωση, τα τάγματα εργασίας, τον ξεριζωμό, το ρίζωμα στη νέα πατρίδα, την ανταλλαγή των πληθυσμών. Επίσης προβάλλεται αρχειακό υλικό και αναζητούνται πληροφορίες για Λάκωνες που συμμετείχαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία αλλά και για πρόσφυγες που έζησαν στον τόπο μας.

Στον πυρήνα της Λογοτεχνικής συντροφιάς παραμένει ο Αναγνώστης με τους προβληματισμούς, τις σκέψεις , τις γνώσεις και τις ιδέες του, αφού κάθε απόσπασμα που μοιραζόμαστε αποτελεί αφορμή για συζήτηση.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, στις 6.30΄- 8.00΄ μ.μ., στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης και οι επόμενες στις 21 και 28 Μαρτίου.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχήΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΟΛΑΩΝ Αίτηση συμμετοχής (google.com) ή στο τηλέφωνο: 2732023080. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες 

Πατώντας την παραπάνω εικόνα, παρουσιάζονται βιβλία με θέμα την “μικρασιατική καταστροφή” που μπορείτε να δανειστείτε.

Λογοτεχνική συντροφιά: “η Μικρασιατική καταστροφή μέσα από τη Λογοτεχνία”